Treningsindustrien…

Forrige lørdag var jeg på ShapeUp Convention på Bislet stadion, der jeg var en av mange instruktører eller foredragsholdere. Jeg pratet om «Effektiv trening». Der møtte jeg utrolig mange motiverte og ivrige jenter, ifra 20-40 år, sultene på å lære om trening. De fikk prøve seg i ulike timer holdt av dyktige instruktører ifra trenings sentere nær Oslo. Noen instruktører var og så flinke at de ikke jobbet for noe senter, men drev på alene, som ekspert, blogger, treningsguru, motivator eller frittstående PT. Disse timene har  navn som: Bodypump, Cross fit, Cardiostep, Corebar, Bodylicious, Power, Strength , Zumba, Cardicombat, Performance, Powerstep ol. Jeg liker særlig navnet Cardio!..

Det slo meg hvilken jungel av treningsmåter som blir tilbudt! Hvor heldig mosjonisten idag er..som har et hav av valg. Om man liker trening til rytmer, eller litt yoga inspirert, kanskje på spinningsykkel, eller om du er litt rå, da velger du CROSSFIT. Det likner nå mistenkelig mye på sirkeltreninga faderen innførte på friidretten og skitreninga i 1979 men… bare litt færre stasjoner. Tror nok det ble tatt vel så mange pullups og «Tow to Bar» i gymsalen på Sandeåsen skole den gang tidlig på 80 tallet av ivrige 12 åringer som i tøffe Crossfit sentere i mur og jern idag..

Et viktig og gjennomgående ord var Performance.. Og spørsmålene jeg fikk på mitt foredrag gjaldt mye puls soner, hvordan intervallene skal være, detaljene..

Jeg tenker at språket og detaljene man snakker om på øverste elite nivå blir tatt ned på lavt mosjons nivå. Ja, det er kanskje inspirerende for mange, det å ha en PT som forklarer deg hvor riktig du trener, hvor lange pausene skal være og antall reps. Men kanskje er treningsindustriens søken etter å finne nye timer, nye navn, enda mer effektivt, enda mer muskeloppbyggende på mindre tid med på å fremmedgjøre mange fra hvor enkelt trening egentlig er!?..

I lunsjpausen traff jeg flere av de andre instruktørene. Det viste seg jeg kjente flere av de. Tidligere idrettsutøvere med stor kunnskap som nå jobbet på ulike trenings sentere. Uten tvil veldig dyktige. Jeg forsto at det  kanskje ikke er treningsindustrien som ønsker å gjøre trening mer komplisert, men de tilpasser seg et publikum. Det mosjonistene vil ha! De ønsker nye timer, nye former for cardiofitpowertraining..de vil ha en PT. Trenings sentrene konkurrerer om kundene og tilpasser deretter. Et marked der det gjelder å følge motene.

Trening er business, trening er status, for trening definerer hvem du er.

Mitt bidrag var at trening er overraskende enkelt, men ubehagelig vondt!

Detaljene er ikke så nøye som mange tror! Du må bare gjøre jobben. Dra ut å tren og tren hardt! Vil du bli bedre til å løpe så dra ut å løp og ikke bare inne på en mølle. Du blir nemlig god på det du trener på! Vil du trene effektivt så kutt mye dill rundt treninga og gjør det med kvalitet. Trening funker, og trening er ferskvare!

Det som er sikkert er at alle jeg møtte på Bislet var utrolig glade, de var motiverte og de hadde det gøy! Alle trenerne var dyktige og hadde stor kunnskap. Kanskje ser jeg ikke helt hvilket behov mange har for å motivere seg for å trene. At faktisk alle de morsomme timene, ordene og valgmulighetene faktisk motiverer tusenvis av mennesker til å ville trene!

Og det er jo det det handler om for de fleste!  Selve motivasjonen til å trene! Om det er musikken, lokalene, PTèn, støttestrømpene, gjørmehinderløp eller rett og slett et startnummer som motiverer til å ville trene. Til å få alle de positive opplevelsene det gir.

Effektiv trening er for meg mer «Oldschool» stil, og det motiverer sikker flere enn meg, tenker jeg! Som idrettsutøver trener du for resultater og jobben må gjøres. Motivasjonen til å trene er sjeldent et tema.

Trening er idag mer enn jogging, aerobic og styrketrening som det en gang var.. Velg det du liker, men ikke gå deg vill i tilbudene!

Tips til motivasjon se: -Steve Prefontaine » Fire on Track»

-Ricky Brouch «Sjelen er større en verden»

(et stort minus er hans inntak, men liker hans innstilling til trening)

 

3 replies
 1. Anonym
  Anonym says:

  Tack för en underbart bra blogg. Jag är (nästan) i din ålder och får ibland höra att jag bara kommer bli allt sämre och sämre på grund av att jag blir äldre och äldre. Det är inte direkt så jag upplever det själv och jag brukar nämna ditt och Gunn-Rita Dahle Flesjås namn som norska exempel på idrottare som bara blir bättre med åren. Vad är det viktigaste att tänka i träningsväg när man kommer över 40? Mer intervaller och fart, mer styrka, mer uthållighet, mer mängd, periodisering, eller mindre av detta, eller hur ska man tänka / tänker du?

  Svar
  • Anders Aukland
   Anders Aukland says:

   Tusen takk for det! For meg har det vært veldig viktig å holde på de harde øktene, kanskje øke antallet også. Dessuten har styrke blitt enda viktigere. Jeg har noe mindre mengde, men har fortsatt noen gode langturer. Periodisering i livet ellers er enda viktigere, da jeg ikke får den hvilen jeg hadde før. Jeg troe på å finne de beste øktene og gjøre flere av de. Jeg liker jo de harde øktene, men det er ikke slik at jeg ikke tror på langturer også. Trenger bare færre av de nå, men er helt avhengig av de.

   Svar
 2. Espen Utaker
  Espen Utaker says:

  Bra innlegg. To the point. Det hadde vært kult om et treningssenter reklamerte med sirkel-trening i stedet for cross-fit-trening. Lurer på hvor mange som hadde møtt opp?

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *